Gyermek és felnőtt maszk

Sok mérés és próbálás után sikerült megszerkeszteni egy olyan maszkot, ami követi az arc formáját, elkészíthető gyerek és felnőtt méretben és könnyű megvarrni is. Törekedtem arra, hogy a látást a legkevésbé zavarja, az orrnyeregnél amennyire lehet rásimuljon az arcra. A maszk ívelt formájának kialakításakor kerültem a hajtásokat, mert sok anyagréteg átvarrásakor gyakran eltörik a tű és elszakad a varrócérna, ezért inkább három kis szűkítőt tettem rá: egyet az orrhoz és kettőt az állhoz. Két színoldalas, megválasztható melyik oldalát viseljük. A szabásminták pdf formában letölthetők: 5 éves gyermekre, 10 éves gyermekre, felnőtt S és felnőtt M méretre.

A szabásminták kinyomtatásánál figyelni kell rá, hogy 100% méretben történjen a nyomtatás, különben torzulhat a minta. Vastagabb anyagnál érdemes a nagyobb mértet választani.

Kész, két színoldalas, felnőtt S méretű maszkok

Az elkészítés menete

A kinyomtatott szabásmintát rajzoljuk át az anyagra, a szűkítők helyének bejelölésével. A maszk tetején és alján kb 1 cm, az oldalán 2-2.5 cm ráhagyással szabjuk ki a két színoldalt.

Szabás

Varrjuk be a szűkítőket és színt színnel szemben fordítsuk össze a külső és belső anyagréteget. Az oldalán hajtsuk vissza a ráhagyást. A külső és belső anyagrétegen egy irányba hajtsuk el a szűkítőket, pl.: a külső rétegen jobbra, a belső rétegen balra, hogy a varrásnál a lehető legkevesebb anyagréteg kerüljön egymásra. A visszahajtáson az oldalától mérjünk ki 1-1 cm-t a tetején és az alján is, mert innen kezdjük az összevarrást, illetve idáig tart majd az összevarrás, ezzel biztosítunk helyet a guminak.

Szűkítők bevarrása
Színt színnel szembefordítjuk
1 cm-t kimérünk az oldalvonaltól

Varrjuk össze a tetejét és az alját a jelölések között. Vágjuk ki a szűkítőknél a varrásráhagyáson belül a felesleges anyagrétegeket.

Összevarrás

Fordítsuk a színére és tűzzük le a tetején és az alján, 1 cm-t tartva az oldalaktól. Fogjunk be kb. 30cm hosszú gumidarabot mindkét oldalon az anyagrétegek közé, majd tűzéssel rögzítsük össze az anyagrétegeket. A gumidarab két végét összecsomózzuk és visszahúzzuk a csomót a két anyagréteg közé.

Kifordítás és az oldalak tűzése

Vélemény, hozzászólás?