Recycling – szoknya farmerból

A térdénél kilyukadt farmernadrágból készítettem ezt a godetes trapézszoknyát, ezért az elején húzózárral és gombbal záródik, derékvonala a farmer derékvonalán van. A csípővonal alatt indul a 4 nagyobb godet az elején, hátán és az oldalán, a 4 kisebb godet ezek között helyezkedik el. A szoknya hossza térd alatt végződik.

Modellrajz – Rock’n’Roll

A szoknya alapszabásminta generálásakor a csípőbőségnél alkalmazott öltöztetési bőséget úgy választottam meg, hogy csípőbőség és az öltöztetési bőség együtt a farmer csípőbőségét adja. A modellezésnél pedig figyelembe vettem, hogy a farmer oldalvonala az eleje részen, a csípővonalon mérve 2 cm-rel közelebb van a középvonalhoz, derékvonala 7 cm-rel a derékvonal alatt van és az elején a derékvonal közepe még 3 cm-rel le van engedve. Ezeket az értékeket az adott, átalakításra szánt farmeren le kell mérni. A modellezéshez először a negyedes mintát használtam, majd átvezettem a lépéseket a teljes mintán.

Gyártmányrajz

A modellezés lépései

Trapézszoknya kialakítása az alapszabásmintából: az elején és a hátán a negyed csípőbőség 1/3-ánál merőlegest állítunk a csípővonalra (az elejeközéptől és a hátközéptől mérve). Ezen a vonalon, az ábrán zölddel van jelölve, a csípővonal felett 3 cm-rel kijelölünk egy-egy forgáspontot. A derékvonalon az eleje és háta szűkítőket átmérjük erre a vonalra (ha két háta szűkítő van, akkor az összegüket) és a forgáspontig meghosszabbítjuk.

Trapézszoknya kialakítás 1.

Az oldalvonal mentén elvágjuk a mintát és a zöld vonal mentén felvágjuk a háta szabásmintát és a forgásponton forgatva bezárjuk a szűkítőt. Megmérjük ennek hatására mennyivel bővült az alja és ennek az értéknek a felével meghosszabbítjuk az oldalvonalon túl az aljavonalat úgy, hogy az új oldalvonal és a meghosszabbítás derékszöget zárjon be. Az új oldalvonal belefut a csípőívbe. Az elejemintát is felvágjuk a zöld vonal mentén és a derékvonalon bezárjuk a szűkítőt úgy, hogy az aljavonalon ugyanannyi bővülés keletkezzen, mint a hátrészen a szűkítő bezárásakor. Az elejerészen a fogáspontnál már szétnyílhat a minta. A bővítés felével meghosszabbítjuk az aljavonalat ugyanúgy, mint a hátrésznél.

Trapézszoknya kialakítás 2.

Az oldalvonal előreállítása: az elején az oldalvonalat 2 cm-rel előreállítjuk, a hátrészt pedig az oldalvonal mentén 2 cm-rel bővítjük.

Oldalvonal előreállítás

Derékvonalat 7 cm-rel leengedjük az eleje- és a hátrészen is, majd az elejerészen az elejeközépen lemérünk 3 cm-t és az eleje középvonalra merőleges vonalból indulva egyenletesen csökkentjük a távolságot a leengedett derékvonaltól és megrajzoljuk a derékvonalat az oldalvonalig.

Derékvonal leengedés

A nagyobb godetek a csípővonal alatt 5 cm-rel indulnak, ezért az alapmintán jelölt csípővonal alatt 5 cm-rel párhuzamosan húzunk egy segédvonalat, az ábrán kékkel van jelölve. Az oldal-, az eleje- és hátközépvonalhoz képest 15°-os szögben rajzoltam be a nagyobb godetek helyét. Ebben a példában a segédvonal az aljavonaltól kb. 45 cm-re van, és a 15°-os szög az aljavonalon kb. 12 cm-t metsz ki. A nagyobb godetek helyének megrajzolása után az aljavonalon a megmaradt távolságot feleztem és merőlegest állítottam a segédvonalra, a merőleges az ábrán kékkel van jelölve. Ezen mértem fel az aljavonaltól a kisebb godetek magasságát, ami a nagy godetek magasságának 2/3-a, ebben a példában kb. 30 cm. A merőleges mindkét oldalán 15°-os szögben berajzoltam kisebb godeteket, ami az aljavonalon kb. 2*8 cm-t metsz ki.

Godetek helyének berajzolása

Az előző ábrán számozással jelölt részekből alakítjuk ki a kisebb és nagyobb godetek szabásmintáját. A hátközépnél lévő 1-2-vel és az elejeközépnél lévő 3-4-gyel jelölt részeket az aljavonalon megfelezzük és a csúcsig felvágjuk. Az így kapott négy részt egymás mellé rendezzük úgy, hogy a hátközépnek és elejeközépnek megfelelő oldalaik derékszöget zárjanak be, közöttük egymástól egyenlő távolságra elhelyezzük a 3-s és 4-s részt, majd meghúzzuk az aljavonalat. A kisebb godetek szabásmintáját ugyanígy alakítjuk ki az 1-2-vel és 3-4-gyel jelölt részekből.

Kis- és nagy godet

A szoknya elejerész szabásmintát az elejeközép vonal mentén illesztjük a farmer elejeközép vonalához a derékvonalon és átrajzoljuk. A szoknya hátrész mintát a hátközépvonal mentén illesztjük a farmer hátközépvonalának felső részéhez a derékvonalon és átrajzoljuk.

A szabásnál figyeljünk a varrásráhagyásokra!

Szoknya eleje- és hátrész szabásminta

Tippek a varráshoz

A godetek sarkainál a farmeranyag varrásráhagyására kb. 12 cm hosszan közbélésből erősítőpántot ragasztottam. A farmer varrásráhagyása a godet csúcsánál elkeskenyedik. Szétvasaltam a varrásráhagyásokat, mert így a godet kiemelkedik a szoknya színoldalán.

Godet varrás

Az aljafelhajtáshoz kartonpapírból vasalósablont készítettem a godetek szabásmintája alapján. Először a vasalósablon segítségével felvasaltam a felhajtást, majd felvarrtam.

Vasalósablon

Vélemény, hozzászólás?